Brandblussers

Brandblussers

Eerst een waarschuwing in het algemeen. Let goed op bij het kopen van een brandblusser dat deze toegelaten is op de Nederlandse markt. Daar moet een speciale keur voor aanwezig zijn op het etiket. Zie foto 4. De 2 ovalen ringen met de B, BZ en 97 moeten aanwezig zijn. de twee andere cijfers kunnen verschillen. Wanneer dit keur niet aanwezig is, kan de brandblusser niet goedgekeurd worden voor de verzekering of gebruikersvergunning.

Let ook goed op het bouwjaar van de brandblusser. Een poederblusser gaat officieel 20 jaar mee, maar economisch slechts 10 jaar. Wanneer u een poederbrandblusser koopt die 5 jaar oud is, maar wel nieuw in de doos, dan is deze maar de helft van de nieuwwaarde waard. Dat geldt ook voor een Co2 brandblusser. Een schuimblusser dient na 5 jaar hervuld te worden hetgeen ongeveer 25 euro kost. Een schuimblusser van 4 jaar oud moet dus het jaar erna al weer hervuld worden. Deze is slechts 38% van de nieuwwaarde waard.....

Categorieën

Wanneer kies ik voor een poederblusser?

Een poederblusser kan niet bevriezen en heeft een grote bluscapaciteit tot zelfs 3 keer zoveel als een schuimblusser. Het nadeel is de nevenschade aan elektronische apparatuur en de enorme zooi die het achter laat. Wanneer deze nevenschade van ondergeschikt belang is en er een alles of niets situatie is, dan blust poeder het best. Je krijgt geen tijd om na brandblusser 1 op zoek te gaan naar brandblusser 2..... Denk hierbij aan een parkeergarage, opslag van brandbare stoffen, schuren waar het kan vriezen. Wanneer tegen de laagste prijs brandblussers gehangen moeten worden, is poeder de goedkoopste optie.

Wanneer kies ik voor een schuim brandblusser?

Voor alle binnen situaties zoals kantoren, woonhuizen, winkels waar de nevenschade en de verstikkende poederstofwolk van een poederblusser te veel impact hebben. Bij een vluchtende menigte zal het leegspuiten van een poederblusser leiden tot minder zicht, hoestaanvallen en wellicht paniek. Daarbij zal het blussen van een prullenbakbrandje met een poederblusser in een winkel leiden tot dagenlang poetsen en waarschijnlijk het afschrijven van veel producten.

Wanneer kies ik voor een koolzuursneeuw brandblusser?

Koolzuursneeuw is een aanvulling op de andere blussers en wordt gebruikt wanneer de brand nog uit te blazen is. Koolzuursneeuw verstikt alleen en koelt niet. De term sneeuw is hierbij wel verwarrend. Een blussing met koolzuursneeuw laat geen residu achter. Wanneer je een brandend speenvarken blust met co2, kun je hem gewoon consumeren zonder rekening te houden met de blussing. De druk is erg hoog bij een co2 blusser, daarom moet je voorzichtig zijn, dat je de hete resten niet alle kanten opblaast. iets dat gloeit zal met een co2 blusser niet te blussen zijn. Een co2 blusser plaats je bij computerruimtes, meterkasten en gebruik je bijvoorbeeld bij het lassen aan auto's om in enkele seconden op onbereikbare plaatsen de brand uit te blazen.

Kies ik een dure of een goedkope brandblusser?

Met alle respect voor een brandblusser, de meeste brandblussers staan het hele jaar niets te doen dan wachten in een comfortabele omgeving. Het ene type wordt na 5 jaar nog eens hervuld, maar bijna alle brandblussers verdwijnen na 10 jaar in de container, nieuw en ongebruikt. Een uitwas van onze wegwerpmaatschappij in combinatie met onze regelzucht. Het is niet anders. Het gereedschap dat ik dagelijks gebruik moet van de beste kwaliteit zijn, want dat gereedschap is aan slijtage onderhevig. Het is mooi dat een brandblusser een super sterke slang heeft en verf die na 30 jaar nog niet bladdert, maar na 10 jaar gaat hij toch de prullenbak in.

Er zijn geen producten in deze categorie.