Brandblusser voor kamerverhuur of studentenhuis

Brandblusser voor kamerverhuur of studentenhuis

Een brandblusser voor een studentenhuis of kamerverhuurpand is voor de vergunning niet altijd nodig. In sommige gevallen is de aanwezigheid van gekeurde brandslanghaspels voldoende voor de vergunning. Blussen met water is bij een brand in een kamer een prima optie. Het gaat daarbij meestal om brandende vaste stoffen. De meeste branden beginnen echter is elektrische apparatuur zoals, televisies, computers, wasmachines en drogers. Er is echter een nog belangrijkere oorzaak van brand in een studentenhuis of bij kamerverhuur en dat is de frituurbrand. Er wordt een pan olie op het vuur gezet en deze wordt vergeten of door onwetendheid te heet verhit. Het gevolg is een vlam in de pan die groot genoeg is om over te slaan op de vette afzuigkap. Het vuur uitzetten en een deksel op de pan kan al voldoende zijn om de olie gecontroleerd te laten afkoelen. Laat de deksel minimaal een uur liggen. De praktijk is meestal anders. De meeste mensen weten dat je niet met een brandslanghaspel moet gaan blussen op een frituur of vetbrand.

Poeder, Schuim of blussen met water in het studentenhuis

Water is een mooi blusmiddel omdat het onbeperkt uit de kraan komt. Het is prima te gebruiken wanneer het gaat om een brand van vaste stof zoals gordijnen en hout. Water heeft dan een goed indringend vermogen en koelt optimaal.

Je moet echter de waterstraal niet richten op een wasdroger of wasmachine waar de spanning nog op staat. Een korte waterstraal geleidt stroom. Wanneer water wordt gebruikt bij een frituurbrand, kan het pand als verloren worden beschouwd en is persoonlijk letsel ook onvermijdbaar. Water in heet vet zal zorgen voor een explosie van kleine vetdruppeltjes en een steekvlam van meters hoog.

Wanneer een sproeischuimblusser (AB) wordt gebruikt, kan deze probleemloos worden gebruikt, wanneer de meterkast of wasmachine in de brand staat. Bij een frituurbrand moet je wel precies weten wat je doet. Wanneer je te dichtbij komt en het schuim te waterig is, zal het water weer in het vet terecht komen. Hierdoor ontstaat weer een grote vlam. Voor de leek niet te adviseren.

Een poederblusser(ABC) heeft een grote bluscapaciteit en ook een vetbrand krijg je er mee uit. Het grote nadeel is de nevenschade. Je kunt het grootste gedeelte van je inboedel weggooien als het niet zorgvuldig is schoon te maken. Een poederblusser is een goede optie wanneer je maar 1 kans hebt en het behoud van het pand van groter belang is dan het verloren gaan van de inboedel

Een vetblusser (ABF) is de beste keuze. Deze brandblusser is geschikt voor branden van vaste stoffen, vloeistoffen en vetbranden. Deze ABF blusser is de laatste jaren in opmars en kost slechts een klein beetje meer in aanschaf dan een sproeischuimblusser. Plaats de ABF blusser niet alleen in de keuken, maar ook op de overloop. Wanneer er een brand in de keuken is zal een huisgenoot in eerste instantie geneigd zijn om met de brandblusser op de overloop in de aanval te gaan.

Regels met consequenties in een studentenhuis

Stel duidelijke regels op, zodat vluchtwegen vrij blijven en rookmelders niet afgeplakt worden. Verbied het frituren met losse pannen op het vuur en wijs de bewoners op het risico van kaarsen. Verbind ook consequenties aan het overtreden van deze regels, zoals het opleggen van boetes of intrekken van andere privileges. Regels zonder consequenties zijn zinloos.

Er zijn geen producten in deze categorie.