Brandblusser auto

Brandblusser auto

Een auto brandblusser is in steeds meer Europese landen verplicht. Het kenmerk van een auto brandblusser is dat deze compact is en voorzien is van een goede ophangbeugel. De auto brandblusser moet zodanig zijn gemonteerd dat men er vanaf de bestuurderszijde goed bij kan komen en zodanig dat de blusser bij een botsing niet als projectiel door de wagen vliegt. Ophangbeugels van een auto brandblusser kunnen het beste voorzien zijn van een extra bandje ter bevestiging. Neem geen te kleine brandblusser en kijk naar de productiedatum en de bluscapaciteit van de auto brandblusser

Product vergelijk (0)

 
 

AJP1
Ajax 1kg poederblusser KP1

Ajax 1kg poederblusser KP1

AJAX 1 kg hoogwaardige poederblusser, brandklasse ABC Permanente druk, inclusief REOB onderhoudsstic..

Excl. BTWIncl. BTW

€50,50

€61,11

Tijdelijk niet op voorraad

Weergeven 1 t/m 1 van in totaal 1

Poeder of Schuimblusser voor in de Auto

Een poederblusser in een auto lijkt in eerste instantie een prima optie. Het is een goedkope brandblusser, hij kan goed tegen vorst en heeft een hoge bluscapaciteit. De minimale grootte is wel 2 kg. Met een 1 kg poederblusser kun je niets uitrichten. Wees wel bewust van de nevenschade van het gebruik van poeder. Het poeder zal zich verspreiden door de hele motor en elektronica en ook tot achter het dashboard. Wanneer het poeder niet professioneel wordt verwijderd zal het na lange tijd nog storingen kunnen veroorzaken in apparatuur en zich invreten in metalen.

Een sproeischuimblusser in een auto is een betere optie. Let daarbij wel op, niet elke sproeischuimblusser kan tegen vorst. Dit staat op het etiket vermeld. Ook hier geldt dat met niet een te kleine blusser moet nemen. Neem een 2l sproeischuimblusser voor in de auto. Houd er ook rekening mee dat de blusstof van een schuimblusser na 5 jaar in de meeste gevallen dient te worden vervangen.

Vergelijking van bluscapaciteit

Op elke brandblusser staat de bluscapaciteit vermeld in aantal eenheden vaste stof (A) en eenheden vloeistof (B). Hiermee wordt aangegeven hoeveel er mee kan worden geblust. Staat op de ene blusser 5A en op de andere 10A, dan kan met de brandblusser met 10A twee keer zo veel worden geblust. Dat geldt ook voor het aantal eenheden B. Op volgorde van bluscapaciteit:

5A 21B Schuimspuitbus van 0,75l
5A 34B Poederblusser van 1kg
8A 55B Schuimblusser van 2l
13A 70B Poederblusser van 2kg
21A 113B Poederblusser van 3kg


Zo zie je dat een poederblusser van 3 kg een grotere bluscapaciteit heeft dan menig 6l schuimblusser. Die starten vaak met 13A.
Conclusie: Staat je eigen auto in de brand gebruik je een sproeischuimblusser van 2l, sta je in de parkeergarage en brandt de auto naast je, gebruik dan een 3kg poeder blusser……

Actie tips voor een autobrand

Zet de motor af
Laat de passagiers uitstappen
Ontgrendel de motorkap
Zet de auto in de vrij en op de handrem
Bepaal de locatie van de brand en blus zo gericht mogelijk, het liefst met meerdere blussers tegelijk.
Sluit de motorkap of deuren van de cabine weer direct na het blussen zodat er geen zuurstof bijkomt.